Etkin ücret teorisi kimin?
Verimlilik ücret teorisi; Carl Shapiro, Joseph E. Stiglitz, George Akerlof ve Janet Yellen gibi isimlerin öncülük ettiği bir grup ekonomist tarafından ortaya atılmıştır. Bu teori, ücret artışlarının emek verimliliği üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu belirtmektedir.
Ücret politikası ne demek?
Ücret politikası, bir şirketin çalışanlarına ödediği ücretleri ve yan hakları belirleyen bir dizi kılavuzdur. Bu politikalar, şirketin faaliyetlerinin verimliliğini artırmayı, çalışanlarının motivasyonunu yükseltmeyi ve şirketin sürdürülebilirliğini sağlamayı amaçlar.
Eşit ücret politikası nedir?
Eşit değerdeki iş için eşit ücret, kadınların ve erkeklerin aynı veya benzer iş için aynı ücreti almaları gerektiği anlamına gelir. Ayrıca, “nesnel” ölçütlere göre eşit değerde olduğu kanıtlanabilen tamamen farklı işler için de aynı ücreti almaları gerekir.
Adil ücret politikası nedir?
Adil fiyatlandırma nedir? Ülkenin ücret düzenlemelerine uygun olarak, ücretlerin bireysel performansa, becerilere, deneyime, eğitime ve yapılan işin zorluğuna göre düzenlenmesi, işçiye ayrımcılık yapmadan eşit işe eşit ücret verilmesi anlamına gelir.
Etkin ücret modeli nedir?
Verimlilik ücret teorisine göre, çalışanların fiziksel sağlığı ve üretkenliği, iş gücüne ödenen ücretlerle pozitif ilişkilidir. Bu temelde, şirketler yüksek ücretler ödeyerek çalışanların daha sağlıklı ve daha üretken olmasını sağlarlar.
Ücret teorileri nelerdir?
Klasik ekonomiden günümüze kadar birçok ücret teorisi geliştirilmiştir. Bunlara doğal ücret teorisi, ücret fonları teorisi, ücret sömürüsü teorisi, marjinal verimlilik teorisi ve pazarlık teorisi dahildir.
Ücret stratejisi nedir?
Ücretlendirme stratejileri, organizasyonun iş amacı, bu hedeflere ulaşmasını sağlayan stratejiler, stratejileri destekleyen kültür ve istenen davranışı ortaya çıkaran ve sürdüren ödül sistemleri arasındaki ilişkilerdir.
Rekabetçi maaş politikası nedir?
Rekabetçi maaşlar yalnızca çalışanların temel ihtiyaçlarını karşılamakla kalmaz, aynı zamanda kendilerini değerli ve takdir edilmiş hissetmelerini sağlar. Bu, uzun vadede çalışanların elde tutulmasını artırır ve yetenekli çalışanların şirkette kalmasını sağlar. Faydalar en az maaş kadar önemlidir.
Pir ücret nedir?
Şirket içi bakiye veya Grup İçi Pozisyon Oranı (PIR), çalışanın ücretinin belirtilen ücret bandı aralığında nerede olduğunu gösteren bir ifadedir ve aşağıdaki formül kullanılarak hesaplanır. Yukarıdaki örnekle devam edersek; burada da aynı çalışan için PIR oranı %38 olarak hesaplanır.
Eşitlik politikası nedir?
Eşitlik ilkesi, herkesin dil, renk, cinsiyet, siyasi görüş, düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşit olduğunu, hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa ayrıcalık tanınamayacağını belirtir.
Rekabetçi ücret politikası nedir?
Bu politikanın amacı, iş hacmi, ihtiyaç duyulan beceri ve yeterlilikler dikkate alınarak nitelikli çalışanların piyasada adil ve rekabetçi şekilde ücretlendirilmesini sağlamaktır.
Eşit ücret sertifikası nedir?
Kurumlardaki ücret eşitsizliğini bilimsel bir yaklaşımla bağımsız olarak değerlendiren İsviçre merkezli Eşit Maaş Vakfı’nın Eşit Ücret Sertifikası, bir kuruluştaki kadın ve erkek çalışanların eşit iş için aynı ücreti aldığını gösteriyor.
Yaşam ücreti nedir?
Yaşam ücreti, bir çalışanın kendisi ve ailesinin temel ihtiyaçlarını karşılamak için ihtiyaç duyduğu asgari gelirdir; buna bazı takdirî harcamalar da dahildir ve yasal çalışma saatleri sınırları içinde (yani fazla mesai hariç) kazanılması gerekir.
Ücret fonu teorisi kime aittir?
Ücret fonu teorisi: John Stuart Mill tarafından geliştirilen teori, kısa vadeli ücret değişimlerini açıklamayı amaçlıyordu.
Doğal ücret kuramı kime ait?
Cantillon, Turgot ve Smith tarafından ortaya atılan ve Ricardo tarafından daha da geliştirilen bu teoriye göre ücret, işçinin çalışması karşılığında aldığı ve işçinin yaşamını sürdürebilmesi için en çok gereksinim duyduğu tüketim mallarını sağlamaya yeten para veya maldır.
Tunç Kanunu nedir iktisat?
Maltus ve Ricardo’nun ortaya koyduğu teori, sınırlı kaynaklar üzerindeki baskının insanların büyük çoğunluğunu geçimlik düzeyde tutacağı ve uzun vadede ücretlerin ancak nüfus artışı veya açlık ve sefalet nedeniyle geçimlik düzeyde kalacağıdır.
Marjinal verimlilik teorisi nedir?
1) Marjinal verimlilik teorisi: Piyasanın varlığını, tüm bireylerin, işçilerin ve işverenlerin rasyonelliğini, üretim fonksiyonlarının birinci dereceden homojenliğini ve işgücünün homojenliğini öngörür. Ücret oranının belirlendiğini belirten bu teoriye yaygın olarak neoklasik ücret teorisi de denir.